Een brillenglas kan worden vervaardigd uit glas (mineraal) of kunststof (organisch). Glas is harder, kan dunner en is iets voordeliger. Toch verdient kunststof meestal de voorkeur vanwege het hoge draagcomfort door het lichte gewicht, de breukbestendigheid en de vele mogelijkheden.
Dikte
Alle brillenglazen kunnen tegenwoordig veel dunner gemaakt worden dan vroeger. Dat komt omdat het materiaal waar ze van gemaakt worden, in steeds hogere brekingsindexen beschikbaar is. Lees meer…
Hardheid
De krasgevoeligheid van kunststof glazen kan worden verminderd door een hardingslaag. Maar sinds een aantal jaren is ook de krasbestendigheid van de ontspiegeling een enorm stuk verbeterd. De ontspiegeling is de buitenste laag op het glas, waardoor in die laag het makkelijkst de krassen en beschadigingen kunnen komen.
UV-filter
Een UV filter in een zonneglas hoort de ogen te beschermen tegen UV licht tot 400 nm. Maar ook alle blanke brillenglazen kunnen hiervan worden voorzien of hebben standaard een ingebouwd filter.
Ontspiegeling
Hinderlijke schittering van het glasoppervlak is te verminderen d.m.v. een ontspiegeling. Hierdoor kijkt een bril helder en rustig. maar ook de krasbestendigheid van het glas wordt in grote mate bepaald door de ontspiegeling. De laatste jaren zijn er enorme verbeteringen gedaan voor de krasbestendigheid van de ontspiegeling. Waardoor een kunststof glas bijna net zo krasbestendigheid is als een mineraal glas. Lees meer...
Blue Control
Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van bescherming van onze ogen is de Blue Control. Deze ontspiegeling geeft een rust aan de ogen bij oa beeldscherm werk, tablet en smartphone. De overdaad aan straling die bij deze apparaten vrij komt geeft onrust aan de ogen. lees meer….
UV Control
Hoewel UV-straling nodig is voor de synthese van vitamine D, kan te veel blootstelling schadelijk zijn voor de ogen. Zo draagt UV-A-straling bij aan de veroudering het oog en kan het leiden tot een vroeg begin van staar, terwijl overmatige blootstelling aan UV-B-straling o.a. bindvliesontsteking kan veroorzaken en tevens een mogelijke oorzaak is van vroegtijdige staar.
Het materiaal van de meeste brillenglazen absorbeert de UV-straling via de voorzijde van het glas, maar via de achterzijde van de glazen wordt UV-straling in de ogen gereflecteerd. HOYA UVControl is een coating op de achterzijde van het glas, die zorgt dat er tevens geen UV-straling via deze zijde in de ogen wordt gereflecteerd.
Het biedt hierdoor extra bescherming tegen de schadelijke invloed van UV-straling. UVControl wordt aangeboden in combinatie met de Hi-Vision LongLife anti-reflectie coating van HOYA.
Kleur
Op kunststof brillenglazen zijn kleuren mogelijk in alle soorten en gradaties. Een lichte filterkleur kan rustgevend werken. Trendkleuren als roze, lichtblauw, groen, rood en geel in egale uitvoering of verlopend van tint hebben puur een cosmetisch doel. Zonneglazen bieden een goede bescherming tegen scherp (zon)licht en zijn in alle tinten leverbaar.
Verkleurend
Een brillenglas dat verkleurt op het zonlicht kan in glas en kunststof worden geleverd. De kleur – meestal bruin, grijs of groen – varieert van 10% tot 70 a 80%, afhankelijk van temperatuur en UV-licht. De ontwikkeling in deze glazen blijft de afgelopen jaren erg hard gaan. Daardoor zijn de aloude vooroordelen van een verkleurende glas aan het verdwijnen. Kijk op bv. www.transitions.com voor meer informatie over de mogelijkheden. Of bekijk een verrassend filmpje over verkleurende glazen. Lees meer…