Colpa Optiek

3D geprinte brilmonturen op maat

 • Werkt u meer dan twee uur per dag achter de computer?
 • Heeft u aan het einde van de dag vaak last van vermoeide ogen?
 • Heeft u regelmatig last van hoofd-, nek-, of rugpijn na een dag werken achter de computer?

Dan kan een computerbril op sterkte u helpen om uw ogen te ontlasten en een betere zithouding aan te nemen, waardoor de kans op hoofd-, nek-, of rugpijn kleiner is.

3D geprinte brilmonturen op maat

3D geprinte bril

Een 3D geprinte bril op maat vormt één van de nieuwste ontwikkelingen dankzij de nieuwe technologieën die elke dag verder ontwikkeld worden. De tijd dat de brilmonturen alleen maar gestandaardiseerd gefabriceerd werden is voorbij, nu het mogelijk is om een 3D bril op maat te laten maken, althans het montuur. Maar wat houdt de technologie precies in en hoe ziet het proces eruit als u zo’n 3D geprinte brilmontuur wilt kopen?

brilmonturen voor herenbrilmontuur vrouw

Vernieuwende printtechnologie maakt uw bril op maat

Inmiddels zijn er meerdere bedrijven actief die 3D geprinte brilmonturen op maat fabriceren. Dit wordt onder meer gedaan door Sfered, een bedrijf dat de software voor het scannen van uw gezicht ontwikkelt. Het 3D pinten van de monturen wordt verzorgd door Monoqool. Het idee is simpel: als het mogelijk is om alle mogelijke vormen en figuren te printen met 3D printers, dan moet dit met brilmonturen ook lukken, en zo is
het maar net. De 3D print technologie die nu ook gebruikt wordt voor 3D geprinte brilmonturen is ontstaan in de jaren ’90 van de vorige eeuw, maar maakte in 2005 een vogelvlucht door. Tegenwoordig kan men met speciale software een bouwtekening naar de printer sturen, die deze vervolgens drie dimensionaal laag voor laag opbouwt.

De meest gebruikte methode voor uw bril op maat

De meest gebruikte printmethode maakt gebruik van fijn poeder om laag voor laag het product, in dit geval een 3D geprint montuur, te produceren. Deze methode heeft veel weg van de normale printmethode, waar soortgelijk poeder in inktjet printers zit. Het voordeel van deze methode is dat het de snelste methode is en dat de monturen bovendien gelijk in kleur geprint kunnen worden. Andere populaire methodes zijn het zogenaamde ‘Fused Deposition Modeling’. Hiermee worden polymeren gesmolten en op een onderlaag gespoten, waarna het model opgebouwd wordt. Dit is ook mogelijk met een speciale gel. Deze gel wordt bestraald door een laser op de plekken waar het vast moet zijn en de rest wordt verwijderd. Het voordeel van deze methode is dat het uitermate precies is, tot in de nanometers. Er zijn ook andere methoden, allen met voor- en nadelen. Voor het 3D printen van monturen kunnen bovendien ook andere materialen gebruikt worden, denk hierbij aan:

 • Metalen: aluminium, titanium, koper en roestvrij staal
 • Kunststoffen: thermoplastic, nylon
 • Keramiek: hydroxyapatiet

Een 3D geprinte brilmontuur maken

Een bril op maat wordt door onze partners gemaakt en kan van een bekend merk zijn. Zo werken sommige fabrikanten samen met gerenommeerde en bekende brilfabrikanten om uw favoriete model op maat 3D te printen. De fabrikanten leveren een design van hun brilmonturen aan. Dit kan een specifiek model of een hele collectie zijn. Vervolgens wordt het ontwerp aangepast aan de contouren van uw gezicht, zodat het op maat gemaakte 3D montuur zo comfortabel mogelijk zit. Na het printen van het montuur wordt deze door een laser verhard, dit gebeurt per laag van 0,1 mm dik, waardoor de bril op maat zeer stevig is. Tot slot worden de contouren en details afgewerkt, waarna alle 3D onderdelen in elkaar gezet worden tot een compleet montuur, klaar om gedragen te worden!

Het proces voor u als koper

Mocht u interesse hebben in een op maat gemaakte 3D brilmontuur, dan is dit uiteraard bij ons mogelijk. Of het nu is omdat u deze nieuwe technologie wilt uitproberen of omdat de standaard collectie monturen vaak net niet helemaal lekker zitten: wij kijken graag met u naar de mogelijkheden! Maar hoe gaat het proces precies in z’n werk?

 • U maakt een afspraak of komt langs in de winkel.
 • Met een speciale 3D-scanner scannen wij de belangrijkste contouren van uw gezicht
 • U kiest uit onze Custom Eyewear Collection een montuur uit
 • De speciale software past het 3D brilmontuur aan de hand van uw gezichtsscan
 • Het gepersonaliseerde op maat gemaakte bril wordt naar de fabrikant gestuurd
 • Binnen een afzienbare tijd kunt u het montuur ophalen bij ons in de winkel

Neem contact met ons op

Het proces van het op maat maken van een bril is simpel en duidelijk. Bovendien is de 3D-scan ook niet hoogdrempelig: in de winkel gaat u simpelweg voor een spiegel zitten zoals u gewend bent, waarna een camera achter de spiegel in enkele seconden uw hoofd scant. Een kind kan de was doen! Heeft u verder nog vragen rondom deze technologie, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Schroom dan niet om contact op te nemen met Colpa Optiek door te bellen naar 0172-214 637. Wij staan altijd klaar om u te helpen! Bekijk ook vast hoe diverse brilmodellen u staan in onze online paskamer.

Excellente

service

Gespecialiseerd

in droge ogen

Gespecialiseerd

in Optometrie